top of page

UV-Smart

Onze duurzaamheidsscore:

Met behulp van ultraviolet licht kunnen gebruikte mondkapjes in anderhalve minuut schoongemaakt worden.

Normaal gesproken moeten mondkapjes na twee uur weggegooid worden omdat ze anders niet meer voldoende beschermen. Maar het Streeklab in Haarlem heeft ontdekt dat je ze kan hergebruiken door ze te bestralen met uv-licht. Op die manier worden de bacteriën vernietigd. Ultraviolet licht wordt al langer gebruikt om water, lucht en oppervlaktes te ontsmetten.

Het schoonmaken gebeurt in een soort kist waar je via een glaasje in kan kijken. "Zorgmedewerkers kunnen de mondkapjes erin doen, even wachten en ze vervolgens meteen weer opzetten", vertellen Daan Hoek en Thijs Kea aan RTL. Zij zijn de oprichters van UV Smart, een bedrijf dat apparaten ontwikkelt waar medische instrumenten mee ontsmet kunnen worden.

Op onze vraag over op welke manier dit idee kan bijdragen aan de mondkapjesproblematiek geeft Maria Blaas van UV Smart de volgende reactie: “UV Smart draagt bij door de D25 en de ECD ontwikkeld te hebben waardoor apparatuur/ voorwerpen veilig, snel gedesinfecteerd wordt, zonder dat daar chemische middelen voor gebruikt worden en er geen doekjes/ papier/ chemicaliën gebruikt hoeft te worden die het milieu extra belasten en waardoor je items kan hergebruiken”.

 

[1] https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5072041/hergebruik-mondkapjes-schoonmaken-uv-licht-ontsmetten-ultraviolet#:~:text=Sinds%20de%20uitbraak%20van%20het,in%20anderhalve%20minuut%20schoongemaakt%20worden

2021-05-04%20(1)_edited.jpg

Natuurlijk hebben wij haar ook richting ons vraagstuk gevraagd wat ze DELA zou aanraden (i.v.m. de hoeveelheid vestigingen) Daarop geeft ze aan dat de D25 of ECD zou aanbevelen. “Deze voldoet aan alle eisen en is makkelijk en snel in gebruik. Binnen 25 seconden zijn voorwerpen gedesinfecteerd en meer dan een stopcontact heb je niet nodig. Denk hierbij niet alleen aan mondkapjes maar ook aan persoonlijke items die bezoekers bij hen kunnen dragen zoals een mobiele telefoon die je mogelijk gedesinfecteerd wilt hebben”. UV Smart is inmiddels met verschillende ziekenhuizen in gesprek die het apparaat willen hebben.

Het voorzien van het bedrijf van UV Smart boxen vereist wel een investering. De apparaten kosten verschillende duizenden euro's in aanschaf. Daarnaast zal ieder anderhalf jaar een aanzienlijk bedrag moeten worden uitgegeven om de apparaten te servicen.

Voordelen

​Dit is een duurzame oplossing die bij wijze van spreken morgen al geïmplementeerd zou kunnen worden. Het bedrijf UV-smart maakt een machine die binnen een halve minuut mondkapjes kan desinfecteren.

Nadelen

Het vergt zoals hierboven aangegeven een investering, die niet snel terug verdiend zal worden. 

Referenties

Dr H. van Willenswaard
Verpleeghuis Zonnehuis

“Het werkt eenvoudig en snel. We hergebruiken nu FFP2 mondkapjes tot 7 keer. Dat is ook kostentechnisch interessant.”

Prof H. van Goor
Radboudumc

“De boxen zijn een aanwinst in het verlagen van de virusload en kans op overdracht van het coronavirus”.

Dr J. Sinnige
Streeklab Haarlem

​“Het apparaat kan ook worden ingezet voor desinfectie van kleine medische hulpmiddelen zoals stethoscopen en dergelijke”.

bottom of page