top of page

Interall Group

Onze duurzaamheidsscore:

interall group foto.jpg

Het is Maurice Stoevenbeld van promotiebedrijf Interall Group een doorn aan het oog: de blauw-witte ‘wegwerpkapjes’ die de stad de afgelopen weken vervuilen. 

Het Amsterdamse bedrijf Interall Group weet raad met straatvuil en tovert de mondkapjes om tot nieuwe producten.

Stoevenbeld maakt met zijn bedrijf al langer producten van gerecycled materiaal, dus hij wist wat hem te doen stond. Al zijn mondkapjes wel een uitdaging, vertelt hij aan het Parool: ze zijn haast niet te recyclen. “De maskers kunnen niet mee met textiel doordat er plastic in zit, en voor de recycling van ‘normaal plastic’ zijn ze ook niet geschikt.” Nienke Aafjes die wij enkele vragen hebben gesteld geeft daarom ook aan dat de mondkapjes voor Interall apart worden ingezameld.

​

Inzameling

Mondkapjes zijn en uitdaging verteld Maurice Stoevenbeld aan het Parool: ze zijn haast niet te recyclen. “De maskers kunnen niet mee met textiel doordat er plastic in zit, en voor de recycling van ‘normaal plastic’ zijn ze ook niet geschikt.” Nienke Aafjes die wij enkele vragen hebben gesteld geeft daarom ook aan dat de mondkapjes voor Interall apart worden ingezameld.

Het inzamelen van de mondkapjes is ook geregeld; dat wordt gedaan door afvalbedrijf De Graaf Groep. Bij de Plus in Purmerend staat een bak klaar waarin mensen hun mondkapjes kwijt kunnen. Zulke bakken moeten binnenkort op meer plekken staan, waaronder een aantal Amsterdamse ziekenhuizen. Ook vermoedt Stoevenbeld dat bedrijven die mondkapjes hebben waar ze vanaf willen zich wel zullen aandienen.

​

Productieproces

Het bedrijf Good Plastic Company, waar Stoevenbeld mee samenwerkt, weet raad met de mondmaskers. Dit bedrijf haalt de kapjes door een shredder en smelt ze om en drukt ze daarna tot speciale platen. Uit de platen worden de onderdelen gefreest voor de producten van interall geeft mevrouw Aafjes aan. Vervolgens kan Interall Group producten van deze platen maken. Het resultaat zijn laptophouders, boekensteunen, telefoonhouders en prijsbokalen waar de stukken mondkapjes vaak nog in terug te vinden zijn.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Beperkingen

Aan het werken met plaatmateriaal en een freesmethode zitten wel wat beperkingen. Zo kunnen er nog

staaldraadjes in de platen zitten van de kapjes, wat het frezen weer lastiger maakt. Ook komen er wel eens luchtbellen voor in de platen wat zorgt voor zwakke plekken in het materiaal.

​

Toekomst

Nienke Aafjes van Interall; “Van platen alleen al kan je ontelbaar veel producten maken dus daar zijn de mogelijkheden eindeloos. Ook kunst zou een mooie toepassing zijn. Misschien dat er met wat onderzoek en testen een manier bedacht kan worden om ze beter te maken voor he recyclen. Zo zouden er ook nog bouwmaterialen van gemaakt kunnen worden.”

 

​

mondkapje%20op%20straat_edited.jpg
Interall boekenstandaard.jpg
bottom of page